Klein Kromhof Houtvezels

Zaagsel, houtvezels en brandstofkorrels

DAARLERVEEN – Aan de rand van Daarlerveen, nét over het spoor, ligt midden tussen de groene akkers een indrukwekkend blauwwit bedrijfscomplex. De thuisbasis van Klein Kromhof Houtvezels is de laatste jaren flink uitgebreid. Begin tachtiger jaren werd op kleine schaal begonnen met het verwerken van het afvalproduct houtmot. Vandaag de dag is Klein Kromhof een hypermodern bedrijf, dat kwalitatief hoogwaardige houtvezel- en zaagselproducten levert aan de agrarische sector, aan de industrie en aan particulieren.

In Oost-Nederland zijn een hoop timmerfabrieken te vinden. Die houtverwerkende bedrijven produceren met elkaar flink wat houtafval. Dat gegeven inspireerde Gerhard Klein Kromhof in 1980 om een klein bedrijfje te starten. Het begin van Klein Kromhof Houtvezels BV was een feit. Destijds werd de zogeheten houtmot (fijn zaagsel) opgehaald bij de houtverwerkende fabrieken. De houtmot werd gezeefd en verwerkt tot twee hoogwaardige eindproducten: houtvezel en zaagsel. Dit werd verpakt in balen en zakken en doorverkocht aan bedrijven en particulieren.

Geautomatiseerd
Aan de basis van het proces is in de loop der jaren niet veel veranderd. Er wordt namelijk nog steeds houtmot verwerkt, maar inmiddels is het bedrijf volledig geautomatiseerd en werken er liefst tien medewerkers in vaste dienst. In 2011 heeft Klein Kromhof flink geïnvesteerd in een nieuw machinepark. Tegenwoordig vindt het volledige productieproces plaats op het eigen bedrijfsterrein aan de Daarlerweg. Vochtige houtmot uit binnen- en buitenland wordt aangevoerd en in het bedrijf gedroogd tot het gewenste vochtpercentage. De grondstof wordt in het bedrijf gezuiverd, gefilterd, verfijnd, verpakt in balen en door robots op pallets geplaatst.

Transport
Net als in de beginjaren worden de houtvezel- en zaagselproducten veel gebruikt als bodembedekker voor bijvoorbeeld koeien- en paardenstallen, maar er wordt ook veel geleverd aan kippenstallen en veetransporteurs. De producten zijn in verschillende vormen en groottes verkrijgbaar. De klanten van Klein Kromhof kunnen rekenen op razendsnelle levering, want het Daarlerveense bedrijf heeft de beschikking over een uitgebreide transportservice. De eigen vrachtwagens, aanhangers, containers en heftrucks zorgen ervoor dat de producten hun weg naar de klant snel vinden.

Superhoutschaaf
Vorig jaar heeft het bedrijf flink geïnvesteerd in een splinternieuwe houtkrulproductielijn. Deze volledig geautomatiseerde superhoutschaaf is in staat om complete bomen te ontschorsen en te verwerken tot hoogwaardige houtkrullen. Op deze manier is het bedrijf minder afhankelijk van de aanvoer van houtafval en minder gevoelig voor de gevolgen van de economische crisis. Bovendien kunnen klanten hiermee rekenen op de constante levering van producten.

Brandstofkorrels
In 2005 is het bedrijf ook begonnen met de productie van zogeheten houtpellets. Dat zijn brandstofkorrels die in een speciale kachel een woning of bedrijf verwarmen. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij het verwarmen met aardgas, maar dan milieuvriendelijker en stukken goedkoper. De houtpellets hebben een hoge verbrandingswaarde en worden veel gebruikt voor het verwarmen van ruimtes en het opwekken van energie. Dit product wordt op de markt gebracht door Handelsonderneming Jekro BV.

Meer info
Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht op de website van Klein Kromhof. Op www.kleinkromhof.nl is namelijk nog veel meer te vinden over het bedrijf, zijn verschillende producten en het productieproces. Wie toch nog vragen heeft of een keer wil langskomen, kan contact opnemen via telefoonnummer (0546) 64 37 47.